EE.UU, Unió Europea, Granollers… ¿Què vam fer l’any 2007?

Minideixalleries Blipvert

 

A finals de l’any 2007, Greenpeace va seleccionar i va fer saber als mitjans de comunicació les que va considerar millors notícies anuals relacionades amb el medi ambient mundial.

Les tres primeres notícies seleccionades van ser les següents:

 

La “Cumbre de Bali” estableix un full de ruta contra el canvi climàtic que inclou als EE.UU.

Els líders de la UE pacten reduir un 30% per l’any 2020 les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’informe 100% Renovable de Greenpeace demostra que les energies renovables poden cobrir/garantir la totalitat de la demanda espanyola.

 

Revisar les hemeroteques o, més ben dit, revisar la nostra història recent, resulta revelador.

Per aquest motiu, avui en dia, llegint el que es va publicar el 2007, verifiquem que les que podien semblar unes notícies magnífiques sobre el futur –Full de ruta de la lluita contra el canvi climàtic; Acord per la reducció de gasos d’efecte hivernacle; Desenvolupament d’energies renovables– no van ser més que cortines de fum que no ens han portat a cap lloc.

 

 

I nosaltres, què van fer el 2007?

 

A un altre nivell, si mirem les notícies locals, el 19 de desembre de 2007 vam poder llegir en la premsa que aviat es presentaria a Granollers un innovador mobiliari urbà, les minideixalleries:

Aquest divendres 21 de desembre a les 12 h tindrà lloc a la sala del govern la firma d’un conveni entre l’empresa Blipvert SL i l’Ajuntament de Granollers per col·locar minideixalleries a la via pública amb servei gratuït de recollida selectiva dels residus reciclables.

Les minideixalleries urbanes permeten la recollida selectiva de set tipus de residus reciclables de petit format: piles (convencionals, alcalines, botons), bateries de mòbil, telèfons mòbils, cartutxos d’impressora, bombetes convencionals, bombetes al·lògenes, bombetes de baix consum, CDs i DVDs.

Només 6 mesos després d’aquesta notícia, es podia llegir a la premsa local que les minideixalleries urbanes ja havien recollit més de 740 quilos de residus reciclables, entre els quals destacaven les piles i les bateries de mòbils (28.125 unitats en només mig any!)

 

A Granollers, de 8 a 21 minideixalleries

 

Tanmateix, recentment, el juny del 2019, en el butlletí municipal de l’Ajuntament de Granollers hem pogut llegir que les minideixalleries urbanes han recollit des del dia de la seva col·locació ni més ni menys que la fantàstica xifra de 20.000 quilos de petits residus, objectes de poc pes, però molt contaminants.

Durant aquests onze anys, a Granollers s’ha passat de 8 a 21 minideixalleries, totalment integrades en el paisatge urbà i distribuïdes per tota la ciutat.

Obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, en el butlletí de l’ajuntament es pot llegir:

…les minideixalleries són un element dinàmic i sostenible, actuen com un suport de comunicació exterior i fomenten la solidaritat, la cultura i el comerç local.

Aquestes notícies, les “petites” notícies, les que parlen de nosaltres, els ciutadans i ciutadanes del carrer, les notícies que ens expliquen els petits gestos, els petits esforços diaris de molts veïns i veïnes, aquelles notícies que recullen dades veraces/vertaderes són, molt sovint, les notícies més reals, les més creïbles, les que parlen de fets i les que aporten més esperança al futur.

Gràcies, Granollers!

 

També et pot interessar:

L’AJUNTAMENT DE GIRONA I BLIPVERT INSTAL.LEN 12 MINIDEIXALLERIES PER MINIRESIDUS EN DIFERENTS PUNTS DE LA CIUTAT