“L’activisme” mediambiental de la generació Greta

 

 

Per primera vegada en la història de la humanitat, un moviment “revolucionari” internacional està encapçalat per nens i nenes, adolescents amb un peu en la infància i un altre en la primera joventut.

Com a cara visible de la protesta i de les reivindicacions, es troba Greta Thunberg, una nena sueca a la qual els mitjans de comunicació denominen com a “activista” mediambiental.

Amb només 15 anys, Greta va decidir no assistir a l’escola, fer campana i protestar asseguda davant del parlament suec amb un cartell en el qual hi havia escrit “Vaga escolar pel clima”.

Poc després, va néixer el moviment “Fridays For Future”, també denominat com “Joventut pel clima” o “Vaga pel clima”, amb el que s’identifiquen nens i nenes de tot el món.

Per què surten al carrer a protestar?

El dia 15 de març de 2019 hi va haver la primera vaga global seguida per milions de manifestants, la majoria nens i nenes, adolescents molt joves, en més de 2.000 ciutats arreu del món. El 24 de maig de 2019 hi va haver una segona vaga internacional i, entre les accions previstes per un futur immediat, hi ha convocada una tercera vaga el pròxim 20 de setembre de 2019.

Per què? Per a què?

Són vagues, manifestacions, actes de protesta i reivindicacions l’objectiu de les quals és cridar “Prou”.

Cridar “Prou” lo suficientment alt, fort i clar perquè els que manen –els líders polítics i econòmics que encara no han volgut escoltar– entenguin que s’ha acabat, que les noves generacions s’han proposat no tenir por i reivindicar el que és seu: el futur del planeta, la preservació del medi ambient, la biodiversitat, la reversibilitat del canvi climàtic, etc.

I no estan pas sols amb les seves reivindicacions: als seus pares i mares, molts dels nens i nenes els han agafat de la mà i els han obligat a sortir al carrer a manifestar-se, i a casa, són els primers a exigir als pares i mares un reciclatge efectiu i constant.

A favor seu, a favor d’aquests adolescents amb un peu en la infància i un altre en la primera joventut, l’abril de 2019 la revista Science va publicar la carta Concerns of Young protesters are justified, en la qual es defensa que les preocupacions del moviment “Fridays For Future” estan justificats: la carta va ser firmada per més de 3.000 científics de tot el món.

 

Per saber-ne més:
https://web.archive.org/web/20190414224646/https://science.sciencemag.org/content/364/6436/139.2