El 2050, emissions 0? Que no ens prenguin el pèl.

 

La Primera Ministra del Regne Unit, Theresa May, ha anunciat recentment l’aprovació d’unes lleis que obligaran als britànics a limitar a 0 l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per al 2050, tal com ja es van comprometre altres països europeus com Holanda, Suècia o França.

En el cas d’Espanya, només podem ser una mica més “humils” en les nostres promeses, propòsits, projectes i compromisos: l’avantprojecte de llei del pla de lluita contra la crisi climàtica presentat pel Govern inclou un objectiu de reducció de les emissions pel 2050 del 90%, però el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va avançar recentment que Espanya podria fins i tot comprometre’s a retallar-les a zero.

Segons el Govern, les previsions per la descarburació de l’economia el 2050 se sostenen ni més ni menys en què l’actual avantprojecte de Llei del Canvi Climàtic, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (el millor de la UE segons un informe de la Fundació Europea del Clima) i en l’Estratègia de Transició Justa.

 

Promeses, propòsits, compromisos… polítics!

Aquestes notícies les hauríem de rebre com “positives”, perquè semblen augurar un futur de cels nets i aigües cristal·lines. Però, a hores d’ara, les promeses i els bons propòsits són només això; promeses i propòsits, i, en la seva suma,… bones paraules.

Els fets, les dades i les estadístiques indiquen que estem a l’any 2019 i que el Regne Unit s’ha compromès a obligar als seus ciutadans a ser “bones persones” cap a l’any 2050: falten 30 anys?

Mentrestant, les emissions de CO2 el 2017 es calcula que van ser de 379.150 quilòmetres, el que significa que el Regne Unit està entre els països que més contaminen d’un rànquing format per 186 països, just al costat d’Alemanya, Itàlia, França o Espanya.

Per tal de canviar el rumb, necessitem molt més que paraules: mantinguem-nos atents i exigim que les promeses es compleixin, i, entretant, siguem nosaltres els qui amb els nostres actes col·laborem a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

 

Per saber-ne més:

https://datosmacro.expansion.com/energia-y-medio-ambiente/emisiones-co2/uk

https://datosmacro.expansion.com/energia-y-medio-ambiente/emisiones-co2

https://es.reuters.com/article/topNews/idESKCN1TD0LG