¿En què s’assemblen Madrid i Barcelona?

Si vius a Madrid o Barcelona és probable que alguns dies, quan surts de casa a fer una volta o a treballar, sents que et falta l’aire. O, dit d’altra manera, que l’aire que respires està carregat de pol·lució. 

Males notícies: les teves sensacions són correctes i, massa sovint, el cel d’aquestes poblacions és una espessa sopa de diòxid de nitrogen, òxids de sofre i partícules microscòpiques en suspensió.

No ho dic jo (que sóc una au que amb prou feines pesa 100 grams), ho diu Brussel·les, que ha denunciat a Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incomplir la normativa  de qualitat de l’aire i no fer res (o quasi res) per evitar l’extrema i continua contaminació de Madrid, Barcelona i les ciutats del Vallès-Baix Llobregat, on s’excedeixen els nivells màxims de diòxid de nitrogen de la normativa europea vigent des del 2008.

I per què denuncia Brussel·les? Per què volen colpejar-nos amb una multa milionària?Puix perquè any rere any supereu els màxims legals (a Madrid, a Barcelona, a Sabadell, a Terrassa, a Martorell i a tantes altres ciutats).

I perquè les autoritats municipals no fan cas, i a Brussel·les ja han avisat moltes vegades, així que si no és per bé, serà per mal. Que al final l’aire és de tots, i tots el respirem.

Hi ha evidències científiques de què us esteu passant.

– El 2018 van morir 25.100 europeus en accidents de tràfic.

– Però la contaminació va provocar la mort prematura de 430.000 europeus, us va escurçar la vida una mitja de set mesos,  va enfangar la vida de milers i milers de malalts d’asma o bronquitis i va destorbar el vol de milers d’ocells.

Qui surt més perjudicat?

Quan viatjo rumb al sud, és fàcil intuir en la llunyania aquelles turbulentes masses de pol·lució  que embruten de gris plom el cel de les grans ciutats.

Per la bandada és fàcil allunyar-se i continuar el nostre camí.

Vosaltres no: la ciutat és el vostre entorn “natural”. I tots sortiu perjudicats, especialment la població més vulnerable, és a dir, els bebès, els nens i nenes, els adolescents, els ancians i les persones amb malalties respiratòries.

No t’ho creuràs: la contaminació per òxid de nitrogen en les grans ciutats és provocada en gran part pel transport de mercaderies i pel tràfic automobilístic.

Els automòbils de combustió causen res més que el 30% de les emissions de partícules a Europa. I, en aquestes ciutats, el tràfic genera més de dos terços de les emissions nocives de diòxid de nitrogen.

Què et sembla? Podem fer alguna cosa al respecte?  Jo no, que sóc un ocell, però tu…

A la teva ciutat hi ha transport públic de qualitat?

Si n’hi ha, fes-lo servir. Si no n’hi ha, exigeix-lo.