MENTRE DORMS, ELS VAMPIRS DE L’ENERGIA NO DESCANSEN

A la nit, mentre dorms, els vampirs de l’energia s’aixequen i recorren les habitacions de la teva llar, claven els queixals al corrent elèctric i “xuclen” l’energia, en silenci, sense cridar l’atenció, gota a gota, quilowatt a quilowatt.

 

 

Qui són? Com es diuen els anomenats vampirs de l’energia?

 

El nom del vampir és Stand By, encara que té diferents identitats i, en certs ambients, també es coneix com a “Modo en Espera”, “Sleep” o “Lista para usar”.

L’Agència Internacional de l’Energia (International Energy Agency, creada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic rere la crisi del petroli de 1973) calcula que els dispositius elèctrics “apagats” en Stand By consumeixen entorn de 1.6 quilowatts diaris de mitjana, és a dir, una quantitat que suposaria entre el 5% i el 12% de la despesa d’energia de cada casa.

Segons aquestes dades, de mitjana, amb prou feines serien uns euros mensuals, 6 o 7, però si suméssim els milions de llars d’un país  i ho multipliquem per 12 mesos, es tracta d’un enorme malbaratament energètic.

I és a la nit, quan dorms, que aquest consum es fa més evident, perquè és quan, en general, ni els ordinadors, ni els televisors, ni les consoles o els microones estan funcionant realment.

És en referència a aquesta despesa, a la que els experts anomenen col·loquialment “corrent vampir”.

 

Les víctimes preferides del “corrent vampir”

 

Quan estan apagades i sense funcionar (però segueixen endollades), les víctimes preferides del corrent vampir (les que tenen energia més dolça i abundant) són les següents:

 

Una estaca al cor del vampir

 

Quan apagues el televisor (o qualsevol altre electrodomèstic), si no el desendolles, segueix consumint energia, poca, però suficient perquè el comptador segueixi en moviment.

De tant vista, ja no la veiem: normalment una llum vermella (o un panell LED) acostuma a avisar-te de què l’aparell està viu i segueix respirant electricitat.

Per a reduir el consum energètic inútil només podem i hem de fer una cosa: desconnectar / desendollar els electrodomèstics que no utilitzarem mentre dormim.

Però, si desendollar-los cada dia és laboriós (suposem que l’endoll està mig amagat darrere un moble), et serà més útil connectar tots els electrodomèstics a un endoll múltiple amb interruptor (base múltiple amb interruptor de desconnexió) proveït de llum pilot que et permeti saber quan l’interruptor està encès.

Serà suficient amb aquest gest: clica l’interruptor i deixa de gastar els teus diners en quelcom que no utilitzes i no necessites.

Ja saps, depèn de nosaltres: un gest, el teu gest, el meu, milions de gestos de persones que no es conformen, és el que pot revertir la situació mediambiental del planeta.

 

Si t’ha interessat aquest article:

¿Te gusta consumir… energía?