ENTREVISTA A UNA PILA ANÒNIMA

Si las pilas concedieran entrevistas o un periodista avispado pudiera “robarles” unas palabras, probablemente estas que vais a leer serían sus confesiones.

PRODUCCIÓ INFINITA D’ ENERGIA AMB EL VÒRTIX QUE CREA LA HIDROTURBINA TURBULENT HYDRO

D’ençà que els molins d’aigua es feien servir per moldre el gra fa segles, hem aprofitat la força dels rius. És el que fan les centrals elèctriques. Però els grans rius només cobreixen una zona petita d’un país. Com podem aprofitar els milers de sèquies de reg o els rierols que són relativament abundants, per generar electricitat? Turbulent Hidro és una hidroturbina que crea un vòrtex d’aigua per generar electricitat. Com podem veure en aquest vídeo, aquesta hidroturbina de mida petita pot ser instal·lada fàcilment en qualsevol sèquia o petit rierol. A més, respecta els peixos pel fet que el seu moviment és generat pel mateix corrent, i no pas per un motor.

WAVE LINE MAGNET, EL GENERADOR RENOVABLE DE SWEL LTD.

Quan s’aprofiten eficaçment, els oceans resulten ser una de les fonts d’energia neta i sostenible més grans de la Terra. Tot i això, encara no ha sorgit un dispositiu o tecnologia líder de forma clara. Fins ara… Aquest és el Wave Line Magnet, una tecnologia que fa 10 anys que està en desenvolupament i que ja garanteix una producció d’energia neta eficient, econòmica i duradora. Creus que aquest generador d’energia undimotriu es podrà posicionar entre els favorits?

PRIMER SISTEMA DE CÁPSULAS DE CAFÉ SIN CÁPSULAS EN SUIZA

CoffeeB, el primer sistema de cápsulas de café que funciona totalmente sin cápsula gracias a una pequeña bola de café prensado compostable, es la innovación en el sector del café más importante desde la invención […]

¿QUÈ ÉS LA RECOLLIDA SELECTIVA?

¿Coneixes què és la recollida selectiva? ¡En aquest blog ho expliquem! Decimos que una recogida es selectiva cuando un flujo de residuos se mantiene por separado, según su tipo y naturaleza, para facilitar un tratamiento […]

CONSELLS PER A RECICLAR A CASA

  Primer de tot és imprescindible reflexionar, per a reduir (no generar aquell residu) o reutilitzar (donar un altre ús a aquell “residu”), abans que reciclar. Òbviament, sempre tindrem alguns residus a casa, què fem […]

¿CÓMO SE PUEDE RECICLAR?

En el diccionario de la RAE encontramos dos significados para la entrada: reciclar (verbo transitivo) 1. Someter materiales usados o desperdicios a un proceso de transformación o aprovechamiento para que puedan ser nuevamente utilizados. “reciclar el […]

EL CONSUM DE LLAUNES DE BEGUDA PUJA A ESPANYA

Llegar article original a Infopack.es Espanya es consolida com el segon mercat més important de llaunes de begudes d’Europa, després del Regne Unit. El 2020 el consum de llaunes de begudes a Espanya va augmentar […]

¿On es llencen els carregadors de telèfon mòbil?

Són milers de milions de carregadors de telèfon mòbil venuts cada any al món. Per això, donat que estan fabricats amb alguns materials reciclables al cent per cent, resulta d’enorme importància que sapiguem què fer amb ells i on llençar els carregadors de mòbil quan acaba la seva vida útil.

On es “llencen” els CD’s i els DVD’s?

Els CD’S i els DVD’s estan fabricats amb policarbonat (termoplàstic transparent), una fina capa d’alumini (a vegades és una capa d’or), una capa protectora de laca i tints colorants, tots ells materials no biodegradables. Per això, i tenint en compte que són materials valuosos per a la indústria, saps on has de llençar els teus vells CD’s una vegada han finalitzat la seva vida útil?

On es “llencen” les bombetes?

Les bombetes acostumen a tenir una vida útil considerablement llarga, però sempre acaben per deixar de funcionar. Llavors arriba la gran pregunta: On llenço les bombetes? Quin és el contenidor adequat? És important saber-ho, perquè moltes bombetes a més de vidre contenen plàstics, metalls, gasos i altres elements com el mercuri…

Publicitat de qualitat per a visibilitzar el comerç de proximitat

Els comerços de proximitat ens poden proporcionar una atenció personalitzada, calidesa, varietat i especialització.
Però, sovint, els comerços locals de proximitat requereixen mecanismes que augmenten la seva visibilitat i ens recorden que estan allà, ben a prop de nosaltres, per a proporcionar-nos els serveis o productes que necessitem en el dia a dia.

Entrevista a un cartutx de tinta

Els cartutxos d’impressora som molt útils, però també podem ser molt més contaminants del que podries imaginar. Els meus components, alliberats al mig del medi ambient, resultarien molt però que molt nocius tant per a la teva salut com per a la de qualsevol altra forma de vida. Quan em quedo sense tinta, saps on dipositar-me?

Entrevista a una llauna de beguda

Sóc filla de la terra. Molt dura i resistent, però lleugera i mal·leable. Si m’abandones de qualsevol manera, romandré 500 anys embrutant els mars o la terra.  Però si em deixes al contenidor adequat, la […]

Avui és el Dia Internacional lliure de bosses de plàstic

Només uns poquíssims països al món prohibeixen la seva producció, comercialització i el seu ús. Qui són els països tan avançats? Qui són els pioners i líders mundials en la prohibició de les bosses de plàstic? Finlàndia, Noruega, Suïssa, potser Dinamarca…?

El desmuntatge d’aparells electrònics

Un estudi internacional publicat recentment a la revista Science of the Total Environment,  en el qual ha participat Ethel Eljarrat, investigadora científica a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha demostrat que el desmuntatge dels aparells amb residus elèctrics pot exposar a contaminants perillosos a les persones que el realitzen.

El Conveni de Basilea

A principis del 2019, després d’un perible de 15.000 quilòmetres i poc més de dos mesos de navegació per l’Atlàntic i l’Índic, va atracar a Selagor (Malàisia) un vaixell provinent d’Espanya carregat de contenidors replets de residus plàstics. Pocs mesos més tard, el juny de 2019, el vaixell…

Per què les anomenem “males herbes”?

Quan sentim parlar de les males herbes, arrufem l’entrecella en un gest de disgust i imaginem lletges herbes “que mai moren”. Són herbes que envaeixen els nostres horts, que salpiquen la gespa perfectament retallada dels nostres jardins, que competeixen amb les precioses flors ornamentals dels testos dels nostres balcons i, fins i tot, que troben (aquelles dolentes, males herbes) un motiu per a viure a escletxes o raconets on amb prou feines s’han acumulat uns pocs nutrients.

Examen sobre reciclatge i càlcul matemàtic

D’aquí poc s’anava a celebrar el Dia Mundial del Reciclatge (17 de maig), el Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig), el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), el Dia Mundial dels Oceans (8 de juny) i el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertització i la Sequera (17 de juny). I per a conscienciar als seus alumnes, el mestre els va proposar una activitat lectiva transversal que consistia en que llegissin el titular d’una notícia i que, a continuació, contestessin unes preguntes i solucionessin uns problemes de càlcul matemàtic.

Minideixalleries Blipvert: 24 hores / 365 dies

  Els serveis de recollida i tractament de residus són activitats essencials per a ciutats i pobles i, per aquest motiu, han mantingut la seva activitat amb una constància admirable durant aquestes setmanes de confinament. […]

Crisi o canvi?

De sobte ens hem adonat de com n’és important anar a fer una passejada (una simple passejada), del fet meravellós que és caminar i respirar, del saludable que és xerrar mentre mirem al cel, del reconfortant que és córrer una estoneta i estirar els músculs o de l’essencial que és abraçar i ser abraçats. És l’hora del canvi?

La primavera comença el 26 d’abril

A partir de les 9 del matí de diumenge 26 d’abril, els nens i les nenes d’aquest país tornaran als carrers després de més de 40 dies tancats als seus domicilis. Podran passejar a l’aire lliure durant una hora i no allunyar-se de casa seva més enllà d’un quilòmetre de distància i sempre de la mà d’un adult de la seva família.

Productes desinfectants: un risc per a la nostra salut i per al medi ambient?

El Servei d’Informació Toxicològica ha atès més d’11.000 crides en sis setmanes (març i principis d’abril), 1.655 crides més que a l’any anterior, i s’han realitzat gairebé 2000 consultes per intoxicacions relacionades amb l’ús i la combinació de lleixius i altres desinfectants. En saps la causa?

¿Cuides el que menges durant el confinament?

A casa, amb prou feines sortint al carrer, asseguts moltes més hores de l’habitual (en la butaca, en el sofà, en la cadira enfront de l’ordinador, en una gandula al balcó) mentre treballem, contemplem els carrers buits o veiem una peli o els capítols d’una sèrie, és fàcil que perdem la noció del que anem picant i menjant entre hores… Una bossa de patates? Un bon bol de crispetes? Un refresc de cola? Un grapat de llaminadures i altres coses ensucrades…?

Mentides sobre l’aigua de l’aixeta i el coronavirus

Algunes vegades, les “troles” i notícies falses tenen el seu origen en la ignorància i la por; altres vegades, en la voluntat d’obtenir algun benefici per part de qui expandeixen els rumors; i també, per descomptat, el que comença com una broma una mica entremaliada, pot acabar convertint-se en una notícia acceptada i multiplicada per les xarxes socials.

En temps de confinament, iniciatives per a l’esperança

És emocionant saber de xarxes de ciutadanes que de manera espontània, privada, sense lideratge polític, municipal o governamental, s’han unit i s’uneixen cada dia en un esforç comú per aconseguir i distribuir mascaretes, bates i altres productes molt necessaris.

El món de Luis Sepúlveda

En aquesta ocasió, per si podeu trobar una estoneta per a llegir, us recomanarem algunes novel·les de l’escriptor xilè Luis Sepúlveda, un senyor amb una biografia quasi impossible: de mare maputxe, redactor de successos policials, “pinche” de cuina, ecologista confés, corresponsal de Greenpeace i escriptor d’èxit.

23 anys i quasi 400.000 contenidors grocs després…

L’any 1997 es va col·locar a la via pública el primer contenidor groc. Avui són quasi 400.000 contenidors d’aquest tipus els que ocupen els carrers de les nostres ciutats i pobles, però els usuaris encara tenim dubtes sobre què dipositar en aquest contenidor. Per aquest motiu, no ens ve malament un “repàs” que ens recordi com utilitzar el contenidor.

Estem sols?

Mentre tu t’entestes a reciclar, a no malbaratar aigua, a reduir el consum de plàstics d’un sol ús… hi ha molta altra gent fent el mateix, i també n’hi ha que està treballant, explorant o investigant noves solucions.

ENTREVISTA A MATUSALEM, L’ÉSSER VIU MÉS VELL DEL MÓN

Matusalem, expert en el canvi climàtic (perquè més sap el diable per vell que per diable), respon sense presses una sèrie de preguntes sobre l’actualitat mediambiental realitzada pel nostre enviat especial a les White Mountains (Estats Units), on Matusalem viu protegit i d’incògnit entre altres arbres de la seva mateixa espècie.

Escalfament global: hi ha motius per a l’optimisme?

En qüestions mediambientals, hi ha moments en què ser pessimista (molt pessimista) sembla ser l’opció personal més raonable.
No obstant això, hi ha notícies (dades relacionades amb el medi ambient) que els optimistes podem utilitzar per a sostenir que és perfectament possible canviar el rumb de les prediccions més catastrofistes.

La preservació del medi ambient no és cosa de màgia

Harry Potter no podria amb la seva vareta fer desaparèixer per art de màgia la monstruosa quantitat d’envasos de plàstic que llencem diàriament a escala mundial. En canvi, nosaltres (sense màgia) sí que podem fer alguna cosa, i molt notable. Vols saber com?

¿Les tovalloletes humides es poden llençar al vàter?

A casa, quan està amb tu, és delicada, suau, lleugera… Però, quan li dones l’esquena i la perds de vista, es reuneix al submón amb d’altres com elles i creix fins a convertir-se en una bèstia de proporcions descomunals que acaba arrossegant i destruint tot el que troba al seu pas.

MINIDEIXALLERIES BLIPVERT: QUÈ DIUEN DE NOSALTRES A…?

Llegir opinions o valoracions sobre les nostres Minideixalleries ens fa sentir orgullosos i ens dona un plus d’energia per a seguir treballant amb il·lusió i amb rigor.

Vols saber què és el que més valoren els ajuntaments i els usuaris que ja ens coneixen?

Greenwashing? Què és això?

El greenwashing és una activitat molt relacionada amb la publicitat enganyosa que duen a terme algunes empreses, governs o entitats amb l’objectiu de “netejar” la seva imatge.

El motiu? Vendre més (o no perdre vendes) perquè cada dia són més els consumidors que compren productes o contracten serveis tenint en compte el compromís mediambiental de les empreses.

Qui aboca microplàstics als mars?

Qui són els desaprensius que aboquen microplàstics als mars?

Descobrim-ho: entra a casa, vés a la teva habitació, obre l’armari, treu un jersei, quelcom de roba interior, una brusa, mitges, mitjons, uns pantalons… i vés deixant-ho tot sobre el llit.

Ara, llegeix les etiquetes de cada una de les peces de roba: polièster, niló, licra, saràn…?

SENTÈNCIA HISTÒRICA: UNA VIOLÈNCIA MEDIAMBIENTAL

El Tribunal Suprem holandès ha ordenat al Govern una reducció dels gasos d’efecte hivernacle a partir de l’1 de gener de 2020, perquè considera que “ha de protegir al ciutadà del deteriorament de l’entorn i que la lluita contra el canvi climàtic és un assumpte d’interès general”

BOSSES BIODEGRADABLES? UNA FALSA SOLUCIÓ

Ho sabies? Les bosses d’un sol ús sempre, en major o menor grau, “contaminen” embruten i perjudiquen el medi ambient, el món natural i, per extensió, als éssers humans, encara que aquestes bosses estiguin etiquetades com a “biodegradables” o “compostables”.

EL COTXE ELÈCTRIC ÉS UNA SOLUCIÓ ECOLÒGICA? SÍ O NO?

El discurs “oficial” sobre el cotxe elèctric sosté que sí que és una opció perfecta de transport particular: es tractaria d’un mitjà net, ecològic, fàcil i, fins i tot, “barat” des del punt de vista de la seva incidència en el medi ambient. Però, és cert el discurs oficial o hi ha una altra veritat?

FINS FA BEN POC…

Fins fa ben poc, col·locàvem a la mateixa bossa d’escombraries les restes orgàniques, els cartons, els envasos de plàstic o alumini i fins i tot les piles o medicines, i llençàvem la bossa al primer contenidor que trobàvem.

Una privilegiada minoria planetària

Més de la meitat de la població del planeta (prop de 5000 milions de persones) no tenen a casa seva (o allà on visquin) un sistema que elimini els excrements de forma segura. És a dir, els que obtenim aigua d’una aixeta sempre que ho desitgem i els que “tirem de la cadena” perquè comptem amb un sistema de sanejament òptim som una privilegiada minoria planetària.

Y TU, ALS POLÍTICS, QUÈ ELS DEMANES?

    Quan els ciutadans/es anem a votar a unes eleccions governamentals estaria bé que poguéssim escollir els nostres representants polítics pel seu coneixement, per la concreció de les seves propostes i per la seva […]

¿T’agrada consumir… energia?

Hi ha persones a les quals els agrada passejar, persones a qui els agrada cuinar o menjar, pintar, llegir, escriure, anar de compres o fins i tot conduir… i ho fan quan poden o quan les circumstàncies els ho permeten.

Però, coneixes algú a qui li agradi consumir… energia?

Una barrera gegant per recollir plàstics en el mar

Els implicats en el projecte de la gran barrera marina seguiran treballant impricats en el projecte i perfeccionant el prototip fins que, si arriba el cas, sigui una bona solució per a netejar els mars de les deixalles generades pels éssers humans?

¿Els plàstics tenen els dies comptats?

En plena setmana de mobilitzacions mediambientals multitudinàries a tot el món, resulta encoratjador saber que un equip de científics han donat a conèixer que estan en el camí de trobar un material biodegradable que podria arribar a substituir els plàstics.

Influencers contra el canvi climàtic

Larry Page i Sergey Brin (fundadors de Google) van organitzar una cimera en un ressort de luxe a Selinunt, a la costa siciliana. La majoria dels assistents eren famosos i multimilionaris que van viatjar fins a Sicília en jets privats i iots de luxe per parlar sobre el canvi climàtic.

El 96% dels espanyols exigeix més punts de reciclatge a les platges

A l’estiu ens agrada gaudir de platges netes i estem disposats a recollir les nostres deixalles i portar-les fins a un punt de recollida i reciclatge. Això és, si més no, el que afirma un estudi recentment publicat sobre els hàbits dels estiuejants espanyols. La part dolenta és que al final d’una jornada de platja, massa sovint els contenidors grocs estan plens a vessar.

¿D’ON PROVENEN LES FRUITES I LES VERDURES QUE MENGEM?

Alls, cigrons, nous, cireres, pomes, patates, taronges, mongetes o espàrrecs són aliments que acostumem a comprar a les botigues del nostre poble o la nostra ciutat.

Són fruites i verdures tan quotidianes que sovint no arribem ni a preguntar-nos quin sol les va escalfar o quines llengües parlen els homes i les dones que les van cultivar: és a dir, que no tenim ni idea d’on procedeixen.

Una reportera d’alts vols per a Blipvert

  A Blipvert estem entestats a comptar amb un equip sòlid de redactors i enviats especials que cobreixin l’actualitat mediambiental a escala mundial. El mes de juny, vam fitxar a Matusalem que, amb una edat […]

De l’economia lineal a l’economia circular

L’economia lineal (produir, utilitzar i “llençar”) està donant pas a l’economia circular (reduir, reutilitzar i reciclar), tal com succeeix a la naturalesa, on no existeixen les escombraries, totes les matèries compleixen una funció i, d’una manera o altra, sempre són reutilitzades i reciclades.

Actualment, cada dia més, els consumidors no només comprem productes (des d’una samarreta a un iogurt o una cervesa), també comprem una filosofia i una manera de procedir basada en el respecte pel medi ambient del qual formem part.

LES 3R + 1

  Avui en dia, tots sabem que per preservar el medi ambient és imprescindible que siguem fidels a les 3R: REUTILITZAR sempre que sigui possible, RECICLAR de manera constant i exhaustiva i, especialment, REDUIR el […]

Blipvert “fitxa” a Matusalem, l’arbre viu més vell del món

Matusalem, va néixer d’una petita llavor de Pinus Iongaeva a més de 3.000 metres d’altitud sobre el nivell del mar, envoltat de cims que són constantment colpejats per ventades gelades. Va créixer en una terra àrida d’estius molt curts, a la fossa d’una família de confrares que s’enorgulleixen de créixer lentament –sense pressa, amb molta tranquil·litat, en silenci– tot just uns 20 o 25 mil·límetres per any.

¿Què fem amb els cartutxos de tinta?

  Els cartutxos de tinta de la teva impressora poden ser contaminants, i, segons el seu ús i posterior reciclat, poden ser molt perjudicials per a la salut de l’ésser humà i per la preservació […]

El 2050, emissions 0? Que no ens prenguin el pèl.

Les emissions de CO2 el 2017 es calcula que van ser de 379.150 kilotones, el que significa que el Regne Unit està entre els països que més contaminen d’un rànquing format per 186 països, just al costat d’Alemanya, Itàlia, França o Espanya.

1m2 per la natura

La campanya 1 m2 per la Natura forma part del Projecte LIBERA, iniciada l’any 2017 per a millorar l’educació ambiental i per a fomentar un canvi d’hàbits amb el que aconseguir que algun dia ningú confongui la natura amb un abocador descontrolat de rebuig.

Los plásticos que no reciclamos

La mayoría de países del mundo han acordado una primera regulación para la exportación de los residuos plásticos que ellos mismo producen. España es el noveno país del mundo que más basura plástica envía fuera de sus fronteras.

Qué hacer con el aceite de cocina y por qué

    Los residuos generados a partir de los aceites vegetales utilizados para cocinar es actualmente la principal causa de contaminación de las aguas urbanas. Si tiramos por el desagüe de la cocina un litro […]

EL CONTENEDOR BLANCO

En 2001, la industria farmacéutica creó un sistema de gestión de recogida y tratamiento de los residuos de medicamentos que se generan en los domicilios. El objetivo del sistema es controlar (custodiar) los residuos y […]

Microplásticos en los Pirineos

Durante cinco meses, entre 2017 y 2018, en la estación meteorológica de Bernadouze, en la parte francesa de los Pirineos, además de la temperatura del aire o la velocidad del viento, también registraron la cantidad de plásticos caídos en la tierra.

Una revolución por la independencia energética

Aprovechando el sol y el viento, Wildpoldsried ha protagonizado una revolución energética que maravilla a los que aspiran a la independencia energética y quieren disfrutar de una energía ecológica y limpia.

Día Mundial del Medio Ambiente

    Nuestros abuelos, cuando querían comprar leche, iban a la vaquería con su propia “lecherita”, un recipiente de uso cotidiano y familiar. Nuestros padres, en cambio, acudían al colmado o a la bodega y […]

No tenemos un Planeta B

  El 15 de marzo de 2019,  la prensa mundial publicó tres noticias cuyo contraste resulta revelador: si las lees y comparas sus contenidos, es probable que sientas un escalofrío… de esperanza. 1. Si no […]

Groc Blau Gris Marró Verd Blanc

Per a reduir el volum de residus, estalviar recursos i contribuir a la conservació del medi ambient, triem productes reutilitzables o retornables, consumim envasos grans en lloc de petits i evitem els embolcalls plàstics innecessaris i les safates de porexpan, etc.

I per a ajudar-nos a realitzar un bon reciclatge i no cometre errors evitables, a casa tambè podem marcar amb els colors adequats els recipients on dipositem els residus.

Però…

            …què indiquen exactament els colors del reciclatge?

            …què haig de dipositar en cada contenidor segons sigui el seu color?

Reciclatge de telèfons mòbils

Les bateries dels mòbils poden arribar a ser molt contaminants: contenen cobalt, níquel, manganès, liti, grafit, etc. Abandonats, els telèfons mòbils, les terminals de qualsevol mena, som terribles. Però si ens recuperen, som un valuós tresor.

On va cada residu domestic? (2ª)

En un futur molt pròxim, els ciutadans haurem de gestionar les nostres escombraries de forma activa i individualitzada. Està previst que, fins i tot, si reciclem bé, paguem molt menys pels serveis municipals. És el […]

On va cada residu domèstic?

  Quan sentim o llegim notícies sobre canvi climàtic o preservació del medi ambient, ens dona per pensar que a aquest pas, “el nostres fills”, les properes generaciones, no tindran l’oportunitat de gaudir del Planeta […]

Calendari mundial de l’ecologia i el medi ambient

Quina finalitat té que es declari i s’institucionalitzi un dia en concret com a Dia Mundial sense Cotxes (22 de setembre)?
I com a Dia Internacional contra el Canvi Climàtic (24 d’octubre)? o Dia Internacional del Reciclatge (17 de maig)?
Vegem un exemple.