CONSELLS PER A RECICLAR A CASA

 

Primer de tot és imprescindible reflexionar, per a reduir (no generar aquell residu) o reutilitzar (donar un altre ús a aquell “residu”), abans que reciclar. Òbviament, sempre tindrem alguns residus a casa, què fem amb ells?

 

Què és millor (o menys nociu) per al medi ambient?

És difícil saber què és millor, entre altres coses perquè els experts, segons sigui el color dels vidres des dels quals miren, ofereixen dades que sovint es contradiuen entre si.

En realitat, per arribar a saber-ho amb absoluta certesa, hauríem de calcular quant costa fabricar, distribuir, reciclar cada un d’aquells productes (l’ampolla, el bric, la llauna, la bossa) i, si no es reciclen, quant li costa al medi ambient suportar un objecte que potser triga cents d’anys en “desintegrar-se”.

 

QUÈ ÉS EL QUE SÍ SABEM?                                

El més essencial és que, sempre que puguem, hauríem de comprar:

I quan això sigui impossible, reflexionem sobre què és més bo (o menys dolent) per al medi ambient.

 

Els iogurts, les conserves: recipient gran o petit?

 

L’aigua, els iogurts, els sucs, la fruita en almívar, etc., sempre millor en recipient gran.

Surt molt car “envasar” minúscules quantitats de líquid i aliment.

 

La llet i l’aigua: en vidre, en bric o en recipient de plàstic?

 

El vidre és la millor opció perquè és cent per cent reciclable (i reutilitzable) en múltiples ocasions.

Les ampolles de plàstic també es reciclen, però no sempre. Només el PET de les ampolles d’aigua es poden tornar a convertir en un envàs que estigui en contacte amb els aliments.

Amb els brics tot és una mica més complicat perquè estan fabricats amb cartró, plàstic i alumini.

El cartró (75%) es recicla, però el polietilè (20%) i l’alumini (5%) probablement acabaran en un abocador o seran cremats per a produir energia.

 

Els refrescs i altres begudes: en llauna d’alumini o ampolla de vidre.

 

Tant les llaunes d’alumini com les ampolles de vidre i les de plàstic requereixen una gran quantitat d’energia per a la seva fabricació i transport.

L’alumini pot recuperar-se en un 100%, i podria ser tan bona opció com el vidre, perquè si una ampolla es pot reciclar fins a 50 vegades, una llauna d’alumini es pot reciclar quasi indefinidament.

 

Les fuites, les verdures, el pa, les carns…

 

Utilitza envasos reutilitzables (les carmanyoles de tota la vida, els tapers d’avui) per a transportar i emmagatzemar aliments, una bossa també reutilitzable per al pa, i un carro per a transportar la fruita i la verdura. El còmode carro amb rodes de tota la vida.

Evita les bosses de plàstic d’un sol ús. Fins i tot, per si de cas, les bosses de plàstic “biodegradable” perquè, segons diuen alguns experts, malgrat el material vegetal de la seva composició, la majoria conté plàstic que no es degrada.

La millor opció són les bosses reutilitzables, que poden ser de tela o d’altres materials.

 

I per embolicar l’entrapà o guardar aliments a la nevera?

 

Oblida’t del paper d’alumini o del film plàstic: sempre millor un taper, és a dir, un recipient amb tapa. I si és per tenir-lo sempre a casa, millor si és de vidre.

 

Detergents, sabons, mascaretes, xampús?

 

Dedica 5 minuts del teu temps a llegir les etiquetes dels envasos.

Si el producte porta l’Etiqueta Ecològica Europea (EEE) per a detergents, rentavaixelles, sabons, xampús, mascaretes i netejadors multiús, tens una garantia.

Probablement, comprant aquests productes, i no els que manquen de l’etiqueta, reduïm els efectes ambientals adversos.

Però tampoc és mala idea comprovar si a prop del teu domicili hi ha alguna botiga dedicada a la venda de productes biodegradables per a la neteja de la casa i la higiene personal: productes a granel sense sulfats, sense fosfats, sense níquel, no testats en animals i en recipients retornables.

Per a la rentadora, millor que el sabó, un saquet amb nous per a rentar. Les nous deixen la roba fresca i neta com mai, i sense residus ambientals! Busca a internet “nous de sabó per a rentadora” i et sorprendràs. A Blipvert fa anys que les fem servir, ho subratllem amb garantia.

 

És possible aconseguir una llar amb zero escombraries?

 

Si segueixes aquests consells, veuràs que la teva bossa d’escombraries desapareixerà per complet.

Orgànica: Separar els teus residus orgànics és fonamental. Aquesta és la bossa (orgànica) que has de tenir a mà a la cuina, i que has de reciclar al contenidor marró (orgànica) cada dia, ja que és un residu biodegradable que genera olors. Recorda que les bosses usades per a la fracció orgànica han de ser biodegradables.

Sigues creatiu!: Fabricar amb la teva família els teus propis contenidors amb etiquetes de colors pot ser molt divertit i pot inspirar a reciclar amb major freqüència.

Envasos i paper/cartró: aquests són els dos grups de residus més importants, que has de recollir en un espai el més reduït possible. Per tal de fer això, et proposem que utilitzis contenidors verticals i tan accessibles com sigui possible (que estiguin en contenidors alts i estrets ajuden en els espais reduïts). Si pleguem el cartró, i compactem el plàstic i les llaunes metàl·liques, hauríem d’aconseguir visitar els contenidors groc (envasos) i blau (paper i cartró) poques vegades.

Vidre: Nosaltres et suggerim ficar les ampolles de vidre (si són poques) a la bossa d’envasos o paper (la que et vingui millor en cada ocasió), i les recicles en primer lloc quan arribis al contenidor verd (vidre), que està sempre al costat del groc i el blau, on reciclem els envasos i el paper.

Medicaments: El dia que es fa neteja de la farmaciola s’han de guardar tots els productes caducats o que es desitgin reciclar i portar-los al contenidor blanc (que trobaràs a la teva farmàcia més propera)

Miniresidus especials: Guarda en una caixa petita els següents residus domèstics que no puguin anar a cap contenidor de recollida selectiva, però que tampoc pots llançar a les escombraries: piles, bateries, residus d’aparells elèctrics i electrònics de petit format, com podrien ser el comandament a distància, telèfons mòbils, carregadors, cartutxos d’impressora, discs CD/DVD, i bombetes LED i de baix consum. Pots reciclar tot el contingut de la caixa en un sol viatge a la teva Minideixalleria o Minipunto Limpio urbano més proper, o, si la teva localitat encara no té servei de Minideixalleries, has de reciclar-los al Punt Net municipal més proper.

Residus voluminosos: Sempre es reciclen al Punt Net més proper. Informa’t dels horaris abans de fer el viatge i pregunta al teu municipi si té servei de recollida a domicili, servei que és molt habitual per aquest tipus de residus.

Blipvert Recològics, 2022
Consulta nuestra web