La preservació del medi ambient no és cosa de màgia

 

Harry Potter no podria amb la seva vareta fer desaparèixer per art de màgia la monstruosa quantitat d’envasos de plàstic que llencem diàriament a escala mundial.

En canvi, nosaltres (sense màgia) sí que podem fer alguna cosa, i molt notable.

Vols saber com?

Segons dades recents, cada any s’aboquen als mars uns 24.000 milions d’envasos plàstics de refrescs i aigua. I, com ja sabem, aquests envasos mai “desapareixeran” o, dit d’altra manera, els envasos plàstics que avui acabin al mar els acabaran recollint els nostres néts.

Comprar, consumir i desfer-nos d’una ampolla de plàstic és massa fàcil i, a més a més, com diu la saviesa popular: “del que els ulls no veuen, el cor no se’n dol”.

És tan fàcil (comprar, utilitzar i llençar), que amb prou feines dediquem uns segons a pensar que una part considerable de les ampolles de plàstic que han passat per les nostres mans al llarg de la nostra vida segueixen avui, molts anys després, amuntegant-se als mars i contaminant els seus ecosistemes.

 

El reciclatge no és cosa de màgia, el consum responsable tampoc

 

A l’informe “Una sola palabra: retornables”, un estudi de l’ONG Oceana (organització de conservació marina) presentat recentment a Nova York, s’afirma que “les retornables tenen una menor petjada de carboni que les ampolles de plàstic d’un sol ús (…), els envasos retornables estalvien fins a un 40% de matèries primeres i un 50% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”.

Segons l’informe, si augmentem només un 10% les compres d’ampolles de refrescs o aigua retornables, reduiríem cada any els vessaments a l’oceà entre 4.500 i 7.600 milions d’ampolles de PET.

 

T’animes amb el teu 10%?

 

Si reduïm el consum de plàstics i adquirim ampolles retornables (les que es compren, es retornen, es renten, es reomplen i es tornen a vendre fins a 50 vegades), encara que només sigui per un mínim però esforçat 10%, induirem a les empreses productores a fomentar aquesta solució i contribuirem de manera directa (i sense màgia) a mantenir la salut del medi ambient.

 

Si t’ha interessat aquest article:

 

Les tovalloletes humides, es poden llençar al vàter?