BOSSES BIODEGRADABLES? UNA FALSA SOLUCIÓ

Bossa de plàstic biodegradable després de 3 anys al mar

 

Últimament, als mercats i als súpers és freqüent que ens ofereixin, regalin o venguin bosses etiquetades com a “biodegradables”, “compostables” o “ecològiques”.

Que bé, pensem, que còmode: com les bosses són d’origen “bio” i són degradables, puc utilitzar tantes bosses com vulgui, perquè no contaminaré, ni danyaré el medi ambient.

Així que, poso un parell de pastanagues a una bossa; una ceba en una altra; 4 pomes en una altra més… i quan arribo a casa puc llençar a les escombraries aquesta pila de bosses de bioplàstic sense remordiments.

Sense remordiments?

Doncs no, desenganya’t, perquè ens han tornat a enganyar.

Actualment, les bosses d’un sol ús no són innòcues.

Dit d’altra manera: les bosses d’un sol ús sempre, en major o menor grau, “contaminen”, embruten i perjudiquen el medi ambient, el món natural i, per extensió, als éssers humans, encara que aquestes bosses estiguin etiquetades com a “biodegradables” o “compostables”.

 

Per  què les bosses anomenades “bio” són perjudicials per al medi ambient?

 

Primer, perquè la majoria de les bosses “compostables” o “biodegradables” contenen encara un tant per cent elevat de plàstic (llegeix la lletra petita impresa de la bossa) i, per tant, no són realment productes “nets”.

Segon, perquè en realitat la bossa només es “degrada” adequadament en condicions industrials a una temperatura i una humitat que no es donen en un entorn natural.

Per tant, si la bossa “bio” acaba al mar, es descompon sí, però en trossos minúsculs i acaba generant microplàstics.

Tercer, perquè actualment tot procés industrial de producció a gran escala (també la producció de milers de milions de bosses) va requerir enormes quantitats de recursos energètics.

De fet, ni tan sols les bosses de paper d’un sol ús són “ecològiques” perquè per a produir aquest paper ha estat necessari talar boscos naturals i promoure plantacions industrials d’arbres a gran escala.

 

La millor bossa que podem utilitzar

 

No deixem que ens enganyin una altra vegada: per ara, la millor bossa del mercat, la més ecològica, la més respectuosa amb el medi ambient, és la bossa reutilitzable.

Pot ser que la bossa re-utilitzable requereixi un petit esforç de planificació (és necessari agafar-la quan sortim de casa), però és petit si ho comparem amb la satisfacció que suposa estar segurs que estem treballant, col·laborant, ajudant a preservar i cuidar el medi ambient.