ENTREVISTA A UNA PILA ANÒNIMA

 

Visc i treballo a Europa.

Ni estic casada ni tinc fills però,

uf!, la meva família és nombrosíssima.

 

Religió? Crec en vostè: crec en les persones

 

 

Té vostè molt mala fama.

Cert, i podria dir-se que amb raó.

Expliqui’s.

Jo sola podria contaminar fins a 100.000 litres d’aigua.

És una barbaritat!

Si, però això només succeirà si vostè m’abandona a la meva sort. A més a més, com ja li he dit, no estic sola. Segons dades recents, a Espanya s’utilitzen i consumeixen anualment uns 400 milions de piles de tota classe. Més o menys, entre 8.000 i 9.000 tones.

Tantíssimes?

Faci càlculs, estic a tot arreu: ràdios portàtils, llanternes, comandaments a distància, cotxes teledirigits, nines i un llarguíssim etcètera d’aparells de baix consum que em necessiten per a funcionar.

Parli’m de la seva toxicitat.

Segons la classe, una pila pot estar composta en una o altra proporció per ferro, manganès, zinc, cadmi, plom, mercuri, arsènic…

Si tots aquells materials es descontrolessin…

…si, seria molt perillós per a la salut i per al medi ambient, però, li diré una cosa…

Digui’m, si us plau.

…només sóc perillosa si vostès s’obliden de mi i em tiren a les escombraries barrejada amb altres residus i permeten que em degradi i entri en contacte amb la terra, l’aire i l’aigua.

 

“Futur? No vull acabar tirada per allà o incinerada de qualsevol manera”

M’està vostè espantant.

Amb raó, perquè abandonada, la meva carcassa s’anirà deteriorant lentament fins que, a poc a poc, els metalls tòxics de la meva composició es vagin alliberant, entrin en el cicle de l’aigua i contaminin rius, aqüífers, mars, cultius…

És vostè una bomba de rellotgeria: hi ha alguna solució?

I tant que hi ha solucions. Tingui en compte que actualment entre el 55% i el 75% dels materials de les piles són reutilitzables.

I jo, puc fer alguna cosa?

Vostè ho pot fer tot! Anualment, a Espanya es recullen i reciclen poc més de 3.000 tones de piles, aproximadament un 40% de les piles consumides. Molts ciutadans estan implicats i reciclen les seves piles, però… ho fan especialment quan, pròxims al seu domicili, existeixen punts de recollida adequats.

Un últim desig?

Doni’m una oportunitat! Quan m’esgoti, porti’m a una minideixalleria o a algun contenidor específic. Allà em recolliran i em transportaran a un lloc adequat, on em reciclaran i reaprofitaran: minimitzarem l’impacte, estalviarem energia, recuperarem matèries primeres valuoses…

 

Per a més informació:

Procesos de reciclaje