¿T’agrada consumir… energia?

 

Hi ha persones a les quals els agrada passejar, persones a qui els agrada cuinar o menjar, pintar, llegir, escriure, anar de compres o fins i tot conduir… i ho fan quan poden o quan les circumstàncies els ho permeten.

Però, coneixes algú a qui li agradi consumir… energia?

Nosaltres no coneixem ningú que confessi gaudir amb el consum energètic, i, malgrat això, ho fem tota l’estona: consumim energia constantment i en gran quantitat, fins i tot quan som fora de casa o quan dormim, el comptador segueix sumant.

L’energia la paguem, clar, perquè és de tot menys gratis: la pagues tu amb els teus diners, cada mes; i ho paga el medi ambient amb els seus recursos i el seu esgotament.

 

Saber més, per a gastar menys

 

 

La nevera, que està tota l’estona endollada i funcionant, és un dels electrodomèstics que més gasten. Per tal de rebaixar-ne el consum energètic, no deixis la porta oberta i no guardis al seu interior aliments o recipients calents. Al marge d’això (que ja és molt), és molt aconsellable comptar amb una nevera ecològica, perquè baixaràs molt el consum (i, a mitjà termini, estalviaràs uns bons diners).

La rentadora també és responsable d’una part considerable de l’energia que es gasta a casa. Escull programes més curts, rebaixa la temperatura de l’aigua o renta en fred, i fes-la servir quan la puguis omplir: les mitges càrregues només serveixen per utilitzar dues vegades la rentadora, gastar més electricitat i més aigua.

Amb la vitroceràmica o cuina elèctrica, recorda simplement que pots tapar les olles o paelles perquè la calor no es dilueixi i, per tant, per tenir menys despesa energètica.

I si parlem del forn, que també gasta la seva energia, si vols estalviar una miqueta, no l’obris constantment quan estigui en funcionament (perds un 20% de calor cada vegada que ho fas) i no se t’acudeixi utilitzar-lo només per descongelar una barreta de pa, perquè estaràs matant mosques a canonades.

Igual que les llums d’una habitació, s’ha d’apagar completament la televisió sempre que no s’estigui utilitzant, especialment en aquelles cases en què hi ha una tele a la cuina, una tele al menjador, una al quarto dels infants i una al quarto dels papis/mamis…

Quatre televisors?

Doncs si, i hi ha moments en què totes elles poden estar funcionant a la vegada!

 

El vampir: de nit, quan dorms, també et pot consumir… l’energia

 

Però de tots els electrodomèstics d’una casa, el que gasta més i menys profit proporciona és un gran desconegut al qual molts experts denominen “el vampir”, perquè és justament a la nit, mentre dormim, quan més plaer sent clavant els seus queixals al coll (i la butxaca) dels consumidors.

Però d’això, de vampirs energètics, parlarem al pròxim post.