UNA PASSEJADA PER LA NOVA XARXA DE MINIDEIXALLERIES DE VILA-SECA

L’Ajuntament de Vila-seca ha instal.lat als tres nuclis de Vila-seca, la Plana i la Pineda, una xarxa de minideixalleries urbanes per apropar i facilitar el reciclatge de miniresidus domèstics a la via pública. Es tracta d’una novetat inclosa dins la nova concessió de neteja i recollida d’escombraries.

Els residus que es poden reciclar inicialment a les noves minideixalleries són: taps de plàstic d’alta densitat, cartutxos de tinta d’impressora, residus d’aparells electrònics i elèctrics (RAEE) de petit format, piles, bateries i acumuladors, així com tot tipus de bombetes, de baix consum i LED.

Les minideixalleries són el complement ideal per a qualsevol model municipal de recollida selectiva perquè, ara com ara, els petits residus que recullen no poden anar a cap altre contenidor del carrer.

De fet, són un complement indispensable, ja que la majoria de miniresidus que recullen les minideixalleries són contaminants, i per això, tot i ser petits, el seu reciclatge és una cosa molt seriosa. Sobretot perquè són residus que es poden esbarriar per les escombraries amb molta més facilitat que, per exemple, una nevera.

Una pila de botó pot pesar un sol gram, però pot arribar a contaminar fins a 600.000 litres d’aigua (seguir enllaç).

La recollida selectiva és el moment decisiu en el procés de reciclatge dels petits residus domèstics, i cal la participació de tothom, altrament és impossible. Seguint amb l’exemple de la nevera, per aconseguir-ne l’equivalent en pes, s’ han de recollir milers, i fins i tot desenes de milers de residus petits. Costa moltíssim sumar quilos a base de bombetes, piles botó, cables i auriculars, o taps de plàstic… que pesen uns pocs grams!

Les minideixalleries són de ferro i estan fabricades sota rigorosos criteris de sostenibilitat perquè puguin ser renovades i sempre llueixin brillants com el primer dia. El disseny inclou la possibilitat de revisar les bústies dʻentrada dels residus, fàcilment intercanviables. Així, el consistori podrà adaptar les minideixalleries als possibles residus que el futur ens depari sense generar despeses innecessàries.

A més, les minideixalleries disposen de dues finestres de vidre dissenyades específicament per a la comunicació ecològica, la qual cosa permet el consistori realitzar campanyes de comunicació de manera elegant i sostenible.

El servei de minideixalleries urbanes de Vila-seca és ininterromput (7/24), i a un pas de casa.

Redueix, reutilitza, i com a darrera opció, recicla.
Blipvert Recologics, 2023