1m2 per la natura

Una vegada a l’any, sortim a la muntanya i, a més de gaudir de la natura, hi sumem el nostre petit esforç col·lectiu per contribuir a una campanya de neteja dels entorns naturals més propers. 

Es tracta d’una mobilització popular que per tercer any consecutiu es proposa demostrar que tots podem afegir el nostre granet de sorra en la preservació del medi ambient i, sobretot, conscienciar a qui no ho està de la necessitat de ser més curosos amb la natura.

L’any 2018 van ser més d’11.000 els participants que, gram a gram, van retirar dels entorns naturals més de 80.000 quilos d’escombraries, unes xifres que van duplicar les de l’any anterior. 

 

El 70 per cent de la brossa recollida van ser plàstics; el 4,4 per cent vidres; un 4 per cent paper i cartó, i un 21,6 per cent van ser “restes”. Però, encara que sembli mentida, es van trobar objectes tan diversos com extintors, matalassos, aires condicionats, microones o, com si no fos poc, un vàter i milers de burilles. 

Què té al cap aquell que s’esforça a pujar al cotxe un vàter –el seu mateix, probablement– conduir uns quants quilòmetres, endinsar-se en un entorn natural i, sense més, abandonar entre els arbres un objecte com aquest?

No ens cansarem de repetir-ho: en les nostres ciutats i pobles hi ha punts de recollida on es poden dipositar els residus que, gràcies als nostres impostos, seran convenientment tractats i reciclats.

I el que fuma, és convenient que recordi que les burilles, quan són abandonades a la natura, no desapareixen per art de màgia; dos minuts de fum en els pulmons són desenes d’anys de brutícia en platges, mars i muntanyes. 

Aquest any, la data en què estem convocats és el 15 de juny: un dia concret per alliberar la naturalesa del pes del rebuig, fruit de la ignorància, la desídia i la falta de consciència. 

La campanya 1 m2 per la Natura forma part del Projecte LIBERA, iniciada el 2017 per a millorar l’educació ambiental i fomentar un canvi d’hàbits per tal d’aconseguir que algun dia ningú confongui la natura amb una deixalleria descontrolada de malbarataments. 

Ciutadans i ciutadanes, col·lectius i organitzacions podem inscriure’ns en els punts de recollida organitzats per LIBERA. 

 

Per saber-ne més:

https://www.lavanguardia.com/vida/20190529/462557715482/miles-de-voluntarios-retiraran-basura-plastica-en-200-puntos-de-toda-espana.html

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190425/ecoembes-y-seo-birdlife-celebraran-el-15-de-junio-el-tercer-1m2-por-la-naturaleza-para-liberar-la-naturaleza-de-basura-7424133