Aprovat l’avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats

 

El govern espanyol ha aprovat recentment l’avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats.

I per a nosaltres, els ciutadans i ciutadanes, això, què suposa?

Bàsicament que d’aquí molt poc (això esperem), direm adéu, per fi, al “crim” de l’obsolescència programada i a les palletes de plàstic (que passaran a la història), i s’aplicarà una àmplia limitació a la introducció en el mercat de plàstics d’un sol ús, a més de prohibir-se la destrucció de productes no peribles com, per exemple, roba, dispositius electrònics o joguines.

 

Per què aquesta llei?

 

Primer, perquè Europa l’exigeix.

Segon, perquè és imprescindible regular, orientar, controlar i, quan sigui precís, perseguir aquells que vagin en contra del bé comú.

I, tercer, perquè ja no podem mirar cap a una altra banda quan sabem que el malbaratament que perpetrem anualment és brutal: hem viscut com “nou-rics” durant massa temps, i hem abandonat i maltractat el planeta fins a l’inimaginable.

Per això s’ha fet tan necessari, per exemple, que en aquest avantprojecte s’estableixi per llei la necessitat de millorar la traçabilitat i el control dels trasllats de residus, perquè en aquest àmbit el descontrol frega el desvergonyiment:

A qui se li pot ocórrer que és una bona solució embarcar en contenidors tones i més tones de residus contaminants i, a continuació, enviar-los rumb a països “llunyans” (Indonèsia, Ghana, Malàisia, Filipines, etc.) perquè ells se’n facin càrrec de la nostra brossa i la pateixin?

 

Plàstics d’un sol ús

 

Per primera vegada, la llei espanyola limitarà els plàstics d’un sol ús (per primera vegada!) i restringirà la seva introducció al mercat.

Però es farà de manera progressiva i amb certa tebior: l’any 2026, només hi haurà (si s’aconsegueix) una reducció del 50% de la seva comercialització, i el 2030, del 70%.

I, mentrestant, a partir de l’1 de gener del 2023, quedarà prohibida la seva distribució gratuïta i es cobrarà un preu per a la venda de cada producte de plàstic.

Per últim, l’avantprojecte recull una mesura que a Blipvert ens sembla especialment necessària, i que és, a més, un dels nostres més sòlids i indestructibles ideals:

Les empreses hauran de fomentar el disseny i la fabricació de productes “duradors, reparables, reutilitzables i actualitzables”.

Ara bé, és un avantprojecte de llei; en un futur pròxim, esperem que sigui un pas endavant fonamental.

Mentrestant, per la nostra part, els deures ja els tenim fets: tots els equipaments Blipvert compleixen amb les normatives de sostenibilitat i totes les peces són desmuntables i reciclables.

Pel que fa a la durabilitat, només és necessari recordar que els nostres primers contenidors, què vam fabricar fa quasi 30 anys…

…encara segueixen operatius!

I per molt temps…

 

Si en vols saber més:

 

25 ANYS DESPRÉS, LES COMPACTADORES DE LLAUNES DEL CAMPUS NORD (UPC) SEGUEIXEN RECICLANT A PLE RENDIMENT

MINIDEIXALLERIES BLIPVERT: QUÈ DIUEN DE NOSALTRES A…?