ESTRELLA DAMM ENS CONVIDA A GAUDIR DE L’ ESTIU 2021 RECICLANT ALUMINI A LA 29ª EDICIÓ DEL ‘DÓNA LA LLAUNA’


Un estiu més…

ESTRELLA DAMM i DAMM LEMON ens conviden a reciclar les llaunes de beguda a les compactadores instal.lades al llarg de la costa mediterrània. Un servei de reciclatge directe d’ alumini on les llaunes van de dret a la Foneria de metalls. Com sempre, les trobareu als accessos de les platges catalanes i balears, des de Llançà fins a Alcanar i des de Port d’Andratx fins a Sa Colònia Sant Jordi.

 

Barcelona.

 

 

A més de les compactadores de llaunes fixes que donen servei durant tot l’any, ja podeu trobar les primeres compactadores de temporada que reforcen el servei de reciclatge a les platges durant l’estiu, i que se seguiran instal·lant fins el divendres 14 de maig.

mediterràniament

Sant Andreu de Llavaneres.

 

 

L’ alumini és el tercer element químic més abundant a l’ escorça terrestre (després de l’oxigen i el silici). Ostenta el títol de metall més abundant, per davant del ferro i el magnesi, i també és molt abundant a la lluna.

 

Mataró.

 

 

L’ alumini no es troba lliure per la natura: procedeix (s’extreu) d’un mineral de color marró vermellós anomenat bauxita.
Per processar la bauxita i obtenir-ne l’alumini, calen grans quantitats d’aigua i d’energia (aquesta, en concret, per fer l’electròlisi de l’alúmina, el material intermig). De 4 Tones de bauxita s’obtenen 2 Tones d’alúmina, i d’aquestes 2 Tones d’alúmina s’ obté 1 Tona d’alumini.

 

 

Mina de bauxita. Aproximadament el 85% de la bauxita produïda al món es converteix en alumini.

 

La bauxita va ser descoberta el 1821 per Pierre Berthier, qui la va extreure per primera vegada a l’aldea de Les Baux de Provenza (a Arlés, França).

Fa 200 anys que es va descobrir la bauxita.

Després del ferro, l’alumini és el metall més utilitzat al món.
Per la seva lleugeresa, mal·leabilitat i conductivitat, l’alumini s’utilitza per a construir avions, automòbils, trens d’alta velocitat, portes i finestres, elements propis de transmissions i telecomunicacions, i envasos de tota mena, especialment llaunes de beguda perquè es refreden més ràpid.

L’alumini utilitzat en la fabricació de qualsevol objecte, incloses les llaunes de beguda, pot ser infinitament reutilitzat.

 

I es que quan parlem d’ alumini reciclat és una altra història ben diferent. El reciclatge d’alumini estalvia el 95% del cost de l’energia necessària per al processament d’alumini nou o, el que és el mateix, el procés de reciclatge de l’alumini únicament necessita un 5% de l’energia que es consumeix en la producció del metall verge. I com que es pot reciclar les vegades que es vulgui, la llauna d’alumini ha esdevingut l’envàs més reciclat del món. Font: Arpal.

La llauna d’alumini és la indiscutible reina mundial del reciclatge.

Túnel infinit ‘EL METALL ÉS PER SEMPRE’ a la seu de Blipvert Recologics a Granollers.

 

Les llaunes d’alumini tenen un gruix aproximat de només 0,25 mil·límetres i el seu pes és de 10 grams o menys.
Les llaunes de beguda són hermètiques, protegeixen de l’aire, de la llum, de bacteris, i no es poden obrir (ni manipular el seu contingut) sense que resulti evident.

Es calcula que el 75% de tot l’alumini que s’ha fabricat des de fa 100 anys encara està en ús.

 

Caldes d’ Estrac.

 

La compactació en origen és decisiva en el procés de reciclatge de les llaunes perquè redueix el volum en quasi un 80%.

 

1ª entrega de llaunes del DÓNA LA LLAUNA 2020.

 

Després, les agrupem en còmodes bales que entreguem a la Foneria, llestes per a reciclar i (en poques setmanes) ser introduïdes de nou com a matèria primera en l’economia europea. I és així com, entre tots, tanquem el virtuós cercle de l’economia circular.

 

Barcelona.

 

redueix, reutiliza, i com a última opció, recicla

 

Canet de mar.

 

DÓNA LA LLAUNA 2021 té un doble objectiu: RECICLAR tantes llaunes com sigui possible, i EDUCAR que el metall és per sempre i que #cadallaunacompta.

 

Pineda de Mar.

 

La xarxa de reciclatge Estrella Damm a la Mediterrània és una petita cosa més, un reforç durant els mesos de més calor, quan les llaunes ens refresquen i es poden esbarriar per les escombraries amb més facilitat. Els punts de reciclatge són seleccionats estratègicament amb els tècnics municipals de cada localitat buscant al pas les llaunes a les zones de més consum perquè, fixeu-vos, cal que més de 100 persones esclafin la seva llauna per aconseguir 1 sol quilo.

 

 

Sant Vicenç de Montalt

 

“Molta Gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot caviar el món.”
Aquesta frase de Galeano resumeix el leitmotiv del DÓNA LA LLAUNA.

 

Calella.

Illes Balears

 

Estrella Damm porta el Mediterrani en el seu ADN. És per això que la campanya de reciclatge DÓNA LA LLAUNA s’estén fins a les Illes Balears i, actualment, es treballa en noves compactadores i diferents ampliacions que inclouen l’arribada de les compactadores fins a la Comunitat Valenciana.

 

Sant Llorenç des Cardassar.

 

Cala Millor.

 

Ses Salines.

 

Colònia Sant Jordi.

 

Andratx.

 

Milions de llaunes reciclades. Milions de gràcies.

 

Sa Riera, Begur. DÓNA LA LLAUNA 2020.

 

 

+info a Blipvert Recologics

 

 

 

+ info a Estrella Damm

Ser natural també és ser responsable. Un compromís real que data del 1999.

https://www.estrelladamm.com/ca/sostenibilitat