FINS FA BEN POC…

Fins fa ben poc, a la televisió passaven molts anuncis d’alcohol en els que s’afirmava que beure fins a embriagar-se era “cosa d’homes”, i moltes persones no tenien inconvenient en beure unes copes abans de pujar al seu vehicle i conduir.

Fins fa ben poc, els fumadors s’encenien les seves cigarretes a qualsevol lloc públic atapeït de gent: en un autobús, en un restaurant, en una reunió de treball, en un avió o fins i tot en un hospital.

Fins fa ben poc, col·locàvem a la mateixa bossa d’escombraries les restes orgàniques, els cartons, els envasos de plàstic o alumini i fins i tot les piles o medicines, i llençàvem la bossa al primer contenidor que trobàvem.

Avui, aquestes accions, a més de semblar-nos barbaritats quasi inconcebibles, estan penades per llei en major o menor mesura.

En el futur, en els llibres d’història, potser llegirem que pocs dies abans de l’inici de la cimera del clima a Madrid, el 28 de novembre de 2019 es va publicar a la premsa que:

“La concentració a l’atmosfera dels principals gasos d’efecte hivernacle –diòxid de carboni (CO₂), metà (CH4) i òxid nitrós (N₂O)– va marcar un nou rècord durant l’any 2018”

I just a sota d’aquesta notícia terrible, als llibres llegirem que:

“…l’Eurocambra va aprovar (amb 429 vots a favor, 225 en contra i 19 abstinències) una resolució en la qual s’assenyalava que el planeta vivia una «emergència climàtica» i Europa es va convertir en el primer continent (però no l‘últim) en el qual es va aprovar “una resolució advertint de la necessitat d’actuar amb celeritat”.

 

Per fi:

 

El clamor del carrer va arribar als polítics (s’afirmarà als llibres d’història) i es van promulgar lleis que afavorien les energies renovables, es van concedir ajudes a sectors industrials afectats i es va promoure una autèntica revolució social que va marcar el futur de la humanitat.

I algun dia, en el futur es considerarà que…

…extreure i cremar carbó i petroli  era una pràctica antiga, una extravagància impròpia de gent civilitzada, una inversemblant mostra d’ignorància i una irresponsabilitat vergonyosa (com fumar en un lloc públic, conduir sota els efectes de l’alcohol o realitzar abocaments incontrolats que contaminen el medi ambient).