Una barrera gegant per recollir plàstics en el mar

 

Recentment, la premsa ha fet pública la notícia de què una gran presa ha estat provada amb èxit per a recollir i retirar del mar grans quantitats d’escombraries flotants.

L’any 2012, quan es va donar a conèixer la proposta inicial, l’originalitat del projecte va aconseguir un aplaudiment generalitzat i, poc més tard, ajudes tècniques i patrocinis econòmica per desenvolupar un primer prototip i posar en pràctica les proves inicials.

L’any 2014, el Programa de Nacions Unides pel Medi Ambient va atorgar a Boyan Slat, el seu inventor, un jove de vint-i-pocs anys, el premi Campions de la Terra, i va ser reconegut com un dels 20 joves emprenedors més prometedors de tot el món.

Però els primers assajos no van funcionar com s’esperava.

Entre altres coses, el primer prototip de barrera flotant es va trencar poc després de posar-se sobre l’aigua.

Ara, en un segon intent a mar obert, Boyan Slat i el seu equip de la fundació Ocean Cleanup han confirmat que ja han començat a tenir èxit en la neteja de plàstics de la Gran àrea d’escombraries  del Pacífic, entre Hawaii i Califòrnia.

 

 

Segons els portaveus d’Ocean Cleanup, el sistema, una vegada perfeccionat, ha estat eficaç en la recol·lecció de “peces de desfets de plàstic clarament visibles, així com xarxes fantasmes molt més grans associades a la pesca comercial, i també microplàstics tant petits com d’1 mm”.

Sense entrar en detalls, sembla que la “gran pesca” ideada per Slat és, per fi, una realitat.

No obstant això, segons els seus detractors, que també els té, la utilització de la barrera té un enorme impacte en els ecosistemes marins i afecta la vida marina flotant perquè, pel que sembla, la tecnologia d’Ocean Cleanups no és prou fina per a diferenciar entre brossa i formes de vida animal i vegetal com, per exemple, els dracs blaus.

 

Dracs blaus

 

És obvi, en la nostra opinió, que no hi ha “invent” que naixi perfecte: es necessita exigència, rigor, dedicació, molta honradesa per parlar abans d’hora i molta tenacitat per aguantar els fracassos i les crítiques.

Per això, ens agradaria creure que els implicats en el projecte de la gran barrera seguiran treballant i perfeccionant el prototip fins que, si arriba el cas, sigui una bona solució per netejar els mars de les escombraries generades pels éssers humans.

I també ens agradaria creure que els seus detractors es mantindran alerta fins que, si arriba el cas, l’eficàcia de la gran barrera sigui inqüestionable.

 

Si t’ha interessat aquest article:

 

Los plásticos, ¿tienen los días contados?