Y TU, ALS POLÍTICS, QUÈ ELS DEMANES?

 

 

Quan els ciutadans/es anem a votar a unes eleccions governamentals estaria bé que poguéssim escollir els nostres representants polítics pel seu coneixement, per la concreció de les seves propostes i per la seva experiència prenent decisions i planificant a mitjà i llarg termini.

També seria fantàstic que els ciutadans entreguéssim als polítics escollits la nostra Carta als Reis Mags, ja sabeu, aquella carta il·lusionant en la qual els infants anoten al Nadal tots els regals que els agradaria rebre.

 

EL CRIT D’11.258 CIENTÍFICS DE 153 PAÏSOS

 

Com electors, a la nostra carta als Reis Mags, no necessitaríem ser massa originals. Seria suficient amb què ens suméssim als 11.258 científics de 153 països que han firmat i publicat un article a la revista especialitzada BioScience fa tot just uns dies (5 de novembre), avisant de l’emergència climàtica que viu el planeta.

Coincidint amb el quaranta aniversari de la cimera climàtica de Ginebra (Suïssa) l’any 1979, l’article recorda que “la crisi ha arribat abans i està accelerant-se més del que els científics esperaven”.

En aquells dies, al 79, els científics van acordar que es detectaven “senyals alarmants del canvi climàtic que feien urgent actuar”. També ho deien en altres cites històriques com a la de Rio de Janeiro (1992), el Protocol de Kyoto (1997) o l’Acord de París (2015).

 

 

Però, segons els científics, les emissions de gasos d’efecte hivernacle estan creixent encara, i ho fan molt de pressa. D’això que els nostres científics escriguin la seva pròpia carta de peticions a aquells que prenen decisions (polítics, empresaris, oligarques, etc?)

 

 

¿QUÈ RECOMANEN ELS CIENTÍFICS?

 

Afavorim una economia lliure de diòxid de carboni

 

És necessari potenciar i afavorir per llei l’ús de les energies renovables i reduir l’ús de combustibles fòssils. És imprescindible comptar com abans millor amb un 100% d’energia renovable i per això és necessari incorporar l’energia ciutadana al sistema energètic.

 

Reduïm els contaminants de curta duració

 

Si limitem o eliminem les emissions de metà, sutge i fluorocarboni hidrogenat (refrigerants d’aires condicionats i sistemes refrigerats que contribueixen a l’efecte hivernacle), podríem reduir la tendència a l’escalfament en un 50% en poques dècades.

 

Recuperem els ecosistemes

 

Els científics creuen imprescindible (i perfectament possible) detenir la destrucció, protegir i restaurar els boscos, selves, praderes i manglars. Per a això cal legislar a escala mundial i evitar que els interessos de pocs s’imposin sobre els de la majoria.

 

Optimitzem el sistema d’alimentació

 

És necessari canviar la dieta de milions de persones: menys productes d’origen animal (menys ramaderia industrial), i més consum de vegetals. Per descomptat, a més, és necessari que reduïm l’enorme quantitat d’aliments que es malgasten cada dia.

 

Una població humana estable

 

Pel que sembla, la població del món creix diàriament a un ritme de 200.000 individus. Per a reduir aquest creixement, com s’ha demostrat en diversos estudis científics, és necessari invertir a perllongar l’escolarització dels infants i, especialment, de les nenes.

 

OPTIMISTES? SÍ, ALGUNA COSA ESTÀ CANVIANT

 

Malgrat és molt el que falta per fer, els científics són moderadament optimistes perquè entenen que, per fi, alguna cosa està canviant:

“Els organismes governamentals formulen declaracions d’emergència climàtica. Les escoles fan vaga. Els tribunals processen demandes per dany ambiental. Els moviments ciutadans demanden canvis i molts països, estats i províncies, ciutats i empreses, responen”.