Mentides sobre l’aigua de l’aixeta i el coronavirus

 

Tant en els mitjans de comunicació com en les xarxes socials s’estan expandint unes “troles” i notícies falses sobre qüestions relacionades amb la salut i la prevenció de la infecció per coronavirus covid-19.

Algunes vegades, les “troles” i notícies falses tenen el seu origen en la ignorància i la por. Altres vegades, en la voluntat d’obtenir algun benefici per part de qui expandeixen els rumors. I també, per descomptat, el que comença com una broma una mica entremaliada, pot acabar convertint-se en una notícia acceptada i multiplicada per les xarxes socials.

Per això, les autoritats sanitàries (inclosa l’OMS) s’han vist en la necessitat de sortir al pas de moltes d’aquestes notícies i desmentir-les categòricament.

 

ÉS FALS

 

És FALS que menjar abundantment all en dejú ens protegeixi enfront del coronavirus.

És FALS que fer gàrgares amb aigua i sal o vinagre previngui el contagi.

És FALS que existeixin complements alimentaris que ho curin.

És FALS que el fred, el gel o la neu el matin.

És FALS que l’assecador de mans l’elimini.

I és FALS que l’aigua de l’aixeta contagiï o propagui el coronavirus.

 

En aquestes tres primeres setmanes de confinament, ha augmentat enormement la compra desproporcionada de (almenys) dos productes: el paper higiènic i l’aigua embotellada.

Encara no hi ha dades que puguem considerar fiables, però algunes fonts estimen que la venda d’aigua embotellada (en plàstic d’un sol ús) ha augmentat prop d’un 70% i s’ha convertit en el producte més demandat després del paper higiènic.

La causa de l’augment és doble: d’una banda, s’ha estès el rumor que l’aigua de l’aixeta podia transmetre el coronavirus; d’altra banda, l’alarmisme va portar a molts a pensar (i bolcar en xarxes) que donades les circumstàncies hi hauria talls d’aigua en els domicilis.

 

L’aigua de l’aixeta, 100% lliure de virus i bacteris

 

Per aquest motiu, l’Associació Espanyola d’Operadors d’Aigua Pública i Sanejament (AEOPAS) s’ha bolcat a explicar i donar a conèixer que l’aigua de l’aixeta està 100% lliure de virus i bacteris, perquè “els processos de potabilització que es duen a terme en totes les empreses públiques d’aigua garanteixen la salut de l’aigua que arriba a les cases i també garanteixen al cent per cent que no poden transmetre la COVID-19 ni cap altra malaltia”.

I respecte als talls, des de l’inici de la crisi el Govern va prohibir talls en subministraments essencials com la llum o l’aigua, i recentment aquesta setmana ha fet un pas més i ha acordat considerar “serveis essencials” tant el subministrament d’aigua com el sanejament de les aigües residuals.

Per a contribuir a un consum més racional, des de Greenpeace, Julio Barea Luchena, Doctor en Geologia, especialitat d’Hidrogeologia, Enginyeria Geològica i Geologia Mediambiental, escriu el següent en un dels seus últims articles:

Sense restar gravetat a la crisi sanitària que estem vivint, i per la que tantes i tantes famílies estan patint la pèrdua o malaltia dels seus éssers estimats, des de Greenpeace també ens veiem en la responsabilitat de dir que no és necessari consumir aigua embotellada durant la crisi de la COVID-19. L’aigua de l’aixeta és segura respecte la transmissió del virus”.

 

Conclusió?

 

Si abans bevies aigua de l’aixeta, ara pots seguir fent-ho.

Si abans no bevies aigua de l’aixeta, ara podries provar-la: potser et sorprengui gratament i li estalviïs al medi ambient uns quants cents (o milers) d’envasos plàstics.

 

Si t’ha interessat aquest article:

 

23 anys i quasi 400.000 contenidors grocs després…

 

Els plàstics, tenen els dies comptats?