EL COTXE ELÈCTRIC ÉS UNA SOLUCIÓ ECOLÒGICA? SÍ O NO?

És el cotxe elèctric una solució realment neta i respectuosa amb el medi ambient?

El discurs “oficial” sobre el cotxe elèctric sosté que sí que  és una opció perfecta de transport particular: es tractaria d’un mitjà net, ecològic, fàcil i, fins i tot, “barat” des del punt de vista de la seva incidència en el medi ambient.

Tan assumit està el discurs que defensa  les bondats del cotxe elèctric, que qui ho adquireix arriba a canviar els seus hàbits de transport:

S’ha comprovat que qui canvia el seu vehicle de gasolina per un elèctric deixa d’utilitzar el transport públic (el fa servir menys) perquè “sent” que utilitzar el seu cotxe elèctric és una activitat perfectament ecològica, sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

I no és així, perquè, per ara, l’elèctric no és, ni de bon tros, un vehicle “zero emissions”.

Has llegit bé: potser el cotxe elèctric arribi algun dia a reunir totes les bondats que se l’atribueixen, però, per ara, podem ser definitius i afirmar que el cotxe elèctric, per desgràcia, contamina, i molt.

 

El cotxe elèctric, per desgràcia, contamina, i molt

 

Comencem per considerar la fabricació dels vehicles elèctrics.

Per a produir-los, és necessari extreure metalls com el cobalt, el níquel, el coure, el magnesi i el liti, i l’impacte mediambiental de l’extracció és molt elevat i destructiu.

I quan la bateria ha de ser reemplaçada, només és possible recuperar una petita part d’aquests metalls, i la resta s’incinera (es “perd” i contamina).

No només l’extracció dels minerals, la fabricació de les bateries, el seu reciclat o incineració suposa grans emissions de CO2 i altres gasos nocius, també la generació de l’electricitat amb la qual alimentem el vehicle comporta un enorme impacte sobre el medi ambient.

Fins que les energies renovables no siguin la font energètica principal o exclusiva, els cotxes elèctrics contaminaran.

Llavors, no hi ha solució? Tant és una cosa o l’altre?

Atenció, clar que hi ha “solució”, però no és fàcil ni simple ni necessàriament còmoda.

 

Què podem fer?

 

Canviem d’hàbits (no només de cotxe) i exigim a empreses i polítics que canviïn estratègies i lleis.

 

Aparquem el cotxe (elèctric o de combustió) i utilitzem el transport públic i el col·lectiu.

Escollimpolítics que fomentin per llei les energies netes i inverteixin els diners dels nostres impostos en bons transports públics que ens permetin viure sense cotxe (o quasi).

Exigima les nostres ciutats més espais verds i per als vianants.

Contractem els serveis de les empreses que ens assegurin que l’energia que comercialitzen prové d’energies renovables.

Confiem només en les empreses que demostrin que es responsabilitzen del reciclatge del què fabriquen i que compleixen amb protocols mediambientals estrictes.

 

La solució no està en els cotxes, la solució està en nosaltres.

 

Si t’ha interessat aquest article:

 

¿Te gusta consumir… energía?