Mobilitzacions pel medi ambient

 

 

 

En els últims temps hem celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient, el Dia Mundial sense Cotxes, la Vaga Internacional de Joves contra el Canvi Climàtic i una Vaga Mundial pel Clima.

El món s’ha manifestat de manera clara i contundent en contra de totes aquelles pràctiques polítiques i empresarials que contribueixen o afavoreixen a la destrucció del medi ambient.

Durant les últimes setmanes:

Tot està bé, fins i tot es diria molt bé, però, alhora, una vegada passats aquests dies, què?

 

DIA PERSONAL DEL MEDI AMBIENT

 

Com no volem quedar-nos amb els braços plegats, ens proposem el següent:

 

 

I si demà celebres el deu propi Dia Personal del Medi Ambient?

 

A veure què succeeix

 

07:00 M’aixeco i, com que tinc una muntanya de roba per rentar, poso la rentadora: sé que la major part de l’energia es desaprofita en escalfar l’aigua, així que escullo un programa curt i amb temperatura baixa o freda. Rentar amb aigua a 20° obté resultats idèntics a rentar amb aigua a 40°, però consumeix molta menys energia.

7:15 Després d’esmorzar, em rento les dents però, atenció, l’aixeta la tanco mentre me les raspallo: encara que sembli mentida, a 15 litres d’aigua per minut, puc estalviar fàcilment 45 litres o més mentre em raspallo les dents. I si faig el mateix mentre m’afaito, ja són un mínim de 90 litres d’aigua no malgastada.

07:45 La rentadora ja s’ha acabat, però avui l’assecadora ni la miro: no sé  si ho sabies, però és l’electrodomèstic que més gasta perquè consumeix molta electricitat. Així que surto al balcó i aprofito l’escalforeta del sol per estendre la roba acabada de rentar.

08:00 Al carrer, a treballar, però el cotxe el deixo aparcat. Camino una mica? Vaig en tren, bus, metro? Truco a un col·lega i anem junts en el seu vehicle? No és necessari que em “torturi” però si deixo d’utilitzar el cotxe de tant en tant, estaré fent un favor al meu cor, als meus pulmons i a l’atmosfera.  Tinguem en compte que les emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb el transport (també el privat) representen una quarta part del total.

08:45 Normalment compro un cafè en un bar, me l’emporto en un got barrejat de paper i plàstic, me’l bec caminant pel carrer i el llenço a una paperera. Avui no ho faré: he sigut previsor i tinc 5 minuts per prendre-me’l al bar. Per ara, residus 0.

09:15 En el treball, on a vegades passem un fred que pela amb la refrigeració al màxim i, altres vegades, fa una calor fora de mides, prenc la iniciativa i els faig un míting als meus companys sobre la necessitat de fer una regulació intel·ligent: perquè 1 grau més o menys de temperatura suposa ni més ni menys que un 5% més o menys de despesa energètica.

10:30 Per esmorzar, podria anar a la botiga i comprar uns dònuts (empaquetats) o un parell de pomes (amb el seu embolcall de plàstic i la seva safata de porexpan), però avui, en el meu Dia Personal del Medi Ambient, vaig a fer un canvi en la meva rutina: a la fleca compro un croissant i, a la fruiteria, un parell de pomes a granel (que a més han estat collides a pocs quilòmetres) i sense bossa de plàstic, que no em fa falta per res.

19:00 En sortir de treballar, vaig a la botiga per una llauna (cervesa, refresc?) ben fresqueta: me l’he guanyada.

19:10 Uns metres més enllà, a la plaça, estic a punt de llençar l’envàs a la paperera, però m’aturo just a temps. L’alumini és 100% reciclable sempre que el dipositem en el lloc adequat. A un costat, em crida un contenidor groc; a l’altre, també molt a prop, una compactadora de llaunes, perfecta per dipositar el meu envàs.

23:50 I seguim així fins a la nit, perquè la quotidianitat està plena d’oportunitats, d’automatismes revisables, de petites decisions que només depenen de mi.

 

Per últim, per acabar la jornada, se m’acudeix que com tot ha anat força bé i em sento un autèntic militant del medi ambient, el meu Dia Personal del Medi Ambient el podria celebrar molt més sovint.

 

Si t’ha interessat aquest article:

Por el medioambiente, movilizaciones del 20 al 27 de septiembre