SENTÈNCIA HISTÒRICA: UNA VIOLÈNCIA MEDIAMBIENTAL

Reduir les emissions

 

Una notícia que podria arribar a tenir transcendència mundial ha ocupat el 20 de desembre de 2019 un petit espai a les pàgines de la premsa generalista.

Urgenda, una ONG mediambiental holandesa,

ha aconseguit que el Tribunal Suprem del seu país obligui al govern a reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) en un 25% per cent respecte a les de 1990.

Així és, el Tribunal Suprem holandès ha ordenat al Govern una reducció dels gasos d’efecte hivernacle a partir de l’1 de gener de 2020, perquè considera que “ha de protegir al ciutadà del deteriorament de l’entorn i que la lluita contra el canvi climàtic és un assumpte d’interès general”.

 

La primera vegada al món

 

L’any 2013, Urgenda va demandar al Govern amb el suport d’un miler de denunciants. Era la primera vegada al món que un grup de ciutadans es basava en la legislació europea sobre drets humans per exigir que es reduís la contaminació.

El 2015, el jutjat li va donar la raó a l’ONG i va assentar una precedent mundial.

L’error senyalava que les autoritats “tenen l’obligació de protegir a la ciutadania contra activitats industrials nocives, perquè de no fer-ho, l’actual generació veurà perillar la seva vida i la seva vida familiar”.

 

Una sentència ineludible?

 

El Tribunal Suprem holandès ha dictat una sentència ineludible: i no complir amb ella tindria conseqüències legals per als responsables polítics d’executar-la.

En paraules de Marjan Minnesma, directora d’Urgenda:

“Hem apel·lat als drets humans, desprotegits quan un Govern no fa prou per combatre la contaminació. Ara hi ha un mandat legal clar i una meta, l’any 2020, per complir amb l’obligació de protegir la vida del ciutadà.

La gent vol solucions, i el nostre cas ha inspirat a altres grups de diversos països. M’agradaria que quedés clar que, entre tots, podem aconseguir la reducció de CO2”.

 

Com a ciutadans, tenim drets

Com a votants i consumidors, tenim poder 

 

A les portes del 2020, el futur mediambiental del planeta no està escrit.

Actualment, en el que pot ser una cascada de sentències favorables a la preservació del medi ambient, hi ha demandes similars a Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Alemanya, França, Suïssa i Itàlia, i altres semblants al Canadà, Estats units, Nova Zelanda o Corea del Sud.

Som a temps, i aviat els governs i les empreses que vulguin perviure en aquest segle XXI es veuran en l’obligació d’implantar les mesures imprescindibles per a preservar el medi ambient.

D’aquesta manera, no només evitaran repercussions legals, sinó també es guanyaran el respecte i la bona voluntat dels ciutadans (consumidors i votants).

 

 

Si t’ha interessat aquest article:

El 96% dels espanyols exigeix més punts de reciclatge a les platges

Y TÚ, A LOS POLÍTICOS, ¿QUÉ LES PIDES?