¿Un exèrcit d’arbres contra el canvi climàtic?

Al meu entendre, columna de Matusalem

 

No sóc ministre ni cap d’estat. Només sóc un arbre i, per si no fos poc, sóc l’arbre més vell del món. De fet, sóc el “paio” més vell del planeta…, i vull donar la meva opinió.

 

 

 

Recentment ha arribat a les meves oïdes que un equip internacional d’investigadors de l’Institut de Biologia Integrativa de l’Institut Federal de Tecnologia de Zurich ha publicat a la revista Science un estudi esperançador.

Sembla que aquests científics proposen al seu article plantar arbres, molts, moltíssims arbres, per reduir els gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic.

fegeixen, a més a més, que incrementar la massa forestal seria la forma més eficaç, ràpida i barata de fer front a la crisi climàtica.

Segons els càlculs d’un tal Thomas Crowther, coautor de l’estudi i ecòleg especialitzat en el canvi climàtic, a la Terra existeix espai suficient per incrementar un 25% la superfície forestal i, d’aquesta manera, reduir un 25% els gasos d’efecte hivernacle en l’atmosfera.

 

500.000 milions d’arbres sàviament seleccionats

 

Estàvem parlant, en concret, de plantar 500.000 milions d’arbres sàviament seleccionats; autòctons, resistents, apropiats i feliços.

Semblen molts, si, però a l’estudi recalquen que encara seguiria quedant espai per plantar, almenys, un bilió d’arbres més.

Aquests “paios/tipus”, un grapat de científics, no són ministres ni caps d’estats i, pel que sembla, no pretenen fer-se rics per fer el que fan ni per dir el que diuen al seu article.

Només són això, científics, i la seva proposta de plantació massiva d’arbres sembla tenir alguna cosa molt poc habitual: sentit comú?

Però atenció, sóc un arbre vell, però no sóc ximple.

 

És necessari deixar de cremar petroli, carbó i gas

 

Aquest meravellós i pacífic exèrcit d’arbres pot fer-ne part, però no pas tot el treball. Per molt arbre que plantem, és necessari deixar de cremar petroli, carbó i gas que, segons diuen, és la principal causa de l’escalfament global –a més a més d’altres causes, és clar, com la ignorància i la cobdícia, afegiria jo–.

Així doncs, per anar acabant la meva primera columna d’opinió a Món Blipvert, m’agradaria afegir que si jo fos ciutadà del món i pagués impostos, li demanaria al govern que deixés de gastar-se els meus diners en armament o en fastuoses, inútils reunions de polítics que requereixen alts vols i exigiria que ho fessin servir per plantar alguns bons arbres més.

Per què costa tan plantar un arbre i deixar que creixi?

També et podria interesar:

Blipvert “fitxa” a Matusalén, l’arbre viu més vell del món