CASTELLÓ D’EMPÚRIES (GIRONA) S’INCORPORA A LA CAMPANYA DE RECICLATGE DE LLAUNES D’ESTRELLA DAMM

L’aposta de Castelló d’Empúries pel reciclatge continua endavant: el consistori ha arribat a un acord amb Blipvert Recologics per disposar d’una xarxa de compactadores de llaunes de manera completament gratuita per l’Ajuntament, dins de la campanya de sostenibilitat d’ Estrella Damm.

A que no en pots aixafar només una!

La campanya de reciclatge de Blipvert Recologics i Estrella Damm ja és tot un clàssic a Catalunya, i amb ella s’anima a reciclar tots els envasos d’alumini que es consumeixen durant l’estiu al llarg del mediterrani. Precisament, la instal.lació a Castelló d’Empúries ha coincidit amb la campanya que inicia Estrella Damm sobre la importància de protegir el Mediterrani entre tots.

 

Aquesta campanya de reciclatge ja porta reciclats MILIONS DE LLAUNES, i és una més de la multitud de respostes que Estrella Damm ens ofereix per minimitzar l’impacte dels residus, confirmant que el reciclatge y la sostenibilitat dels seus envasos sempre ha estat una prioritat per ells. Membres fundadors d’ Ecovidrio,  el 65% dels seus envasos són retornables, i el 100% reciclables. O sigui, tots.

D’altra banda, les compactadores de llaunes de Blipvert Recologics són 100% ecológiques, és a dir, completament mecàniques, sense cap tipus de consum elèctric, pila o bateria. Enginyoses, pràctiques, i divertides, permeten a les persones participar activament del reciclatge, i estalviar així fins un 80% de la energia necessària pel transport de les llaunes, un residu de poc pes, però molt voluminòs. La recollida selectiva és el moment decisiu en el procés del reciclatge de les llaunes de beguda perquè, si no la fem bé, correm el risc de que un material tan valuós com l’alumini acabi a les escombreries.

Després de l’operació de renovació dels contenidors de recollida selectiva iniciada el juliol de 2017 a Castelló d’Empúries, Ramon Fortià, Biòleg i Tècnic de medi ambient de l’Ajuntament, assenyala que el consistori segueix treballant en la mateixa línia:

“D’un any ençà estem obrint força noves possibilitats als ciutadans per tal que reciclin adequadament el seus residus. Vàrem començar amb la implementació de la fracció orgànica, ara ho hem ampliat amb les compactadores de llaunes, i en un futur immediat es completarà amb tot un seguit de minideixalleries repartides arreu del municipi.”

 

La segregació impecable de les noves compactadores permet enmagatzemar fins a 2.000 llaunes premsades en còmodes sacs que faciliten el seu posterior trasllat a planta de reciclatge, ón l’alumini es neteja i es fon, creant noves làmines d’aquest material, preparades per un nou ús.

 

“L’objectiu principal és concienciar a la població sobre la necessitat de reciclar els envasos que consumim. Entre tots, és possible!”

 

¿SABIES QUE… la paraula ‘llauna’ no fa referència a un envàs, sino a un material, la fulla de llauna? La llauna (o fulla de llauna) és una làmina d’acer, prima i llisa, coberta d’una fina capa d’ estany per ambdues cares, capa que la fa apte per envasos d’alimentació. Amb aquest material es fabriquen les llaunes de conserva, mentre que, en la actualidad, les de beguda ja són majoritàriament d’alumini. Per això, encara que dir ‘llauna d’ alumini’ està ampliament acceptat, és incorrecte. Tècnicament, hauriem de dir ‘pots de llauna’, i ‘pots d’ alumini’. Els pots d’alumini pesen menys de la meitat que els de llauna, i són reciclables al 100%, per això és tan important reciclar-los a les compactadores.